piątek, 11 maja 2012

Młoda kapusta z koperkiem




Składniki:

główka młodej kapusty

200 ml śmietany 18 %

100 ml kefiru

koperek

szczypior

mała cebula

4 łyżki masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kapustę odzieramy z wierzchnich liści i kroimy w cienkie długie paski. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i czekamy aż się zagotuje. Kiedy to nastąpi odcedzamy.

2. W osobnym garnku podsmażamy na 1 łyżce masła pokrojoną w kostkę cebule. Kiedy się zarumieni, dodajemy do niej śmietanę.

3. W następnym garnku roztapiamy 3 łyżki masła i dodajemy kapustę, chwile podsmażamy, dodajemy koperek, szczypior, sól, pieprz. Następnie wlewamy śmietanę z cebulką i kefir. Chwile gotujemy, aż kapusta będzie miękka. 






Można podawać z młodymi ziemniakami. 

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Przepyszna!Młoda kapusta z operkiem, zawsze i wszędzie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uuwielbiam mloda kapuste i koooperek, prawie wszedzie go dodaje wiosna (:
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, muszę się rozejrzeć za taką kapustą!

    OdpowiedzUsuń