Składniki:
główka młodej kapusty
200 ml śmietany 18 %
100 ml kefiru
koperek
szczypior
mała cebula
4 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę odzieramy z wierzchnich liści i kroimy w cienkie długie paski. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i czekamy aż się zagotuje. Kiedy to nastąpi odcedzamy.
2. W osobnym garnku podsmażamy na 1 łyżce masła pokrojoną w kostkę cebule. Kiedy się zarumieni, dodajemy do niej śmietanę.
3. W następnym garnku roztapiamy 3 łyżki masła i dodajemy kapustę, chwile podsmażamy, dodajemy koperek, szczypior, sól, pieprz. Następnie wlewamy śmietanę z cebulką i kefir. Chwile gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
Można podawać z młodymi ziemniakami.
SMACZNEGO!
Przepyszna!Młoda kapusta z operkiem, zawsze i wszędzie;)
OdpowiedzUsuńuuwielbiam mloda kapuste i koooperek, prawie wszedzie go dodaje wiosna (:
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco.
Pyszności, muszę się rozejrzeć za taką kapustą!
OdpowiedzUsuń