czwartek, 10 maja 2012

Pikantna zupa cebulowa




Składniki bulionu warzywnego:

1 marchewka 

1 pietruszka

pół selera

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

sól, pieprz

Następnie:

3 duże cebule

pół małej puszki przecieru pomidorowego

pieprz cayenne

ostra papryka

2 łyżki masła

sól


Przygotowanie:

1. Z podanych powyżej składników gotujemy bulion warzywny. Doprawiamy go solą i pieprzem. Kiedy będzie gotowy ( warzywa będą miękkie i nabierze smaku) wyjmujemy z garnka warzywa. 

2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, i wsypujemy cebule aby się poddusiła. Mieszając, podlewamy od czasu do czasu wodą. Zdejmujemy z ognia kiedy będzie na wpół miękka i dodajemy do bulionu. 

3. Do cebuli z bulionem dodajemy 1 łyżeczkę ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu cayenne i przecier pomidorowy. Potem jeszcze łyżkę masła. Gotujemy aż cebula całkowicie zmięknie.   





















SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. smakowicie wygląda! aż ma się ochotę taką ugotować!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa cebulowa jest fantastyczna ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzi mi po głowie zupka cebulowa od jakiegoś czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka zupa chodzi za mną od kilku miesięcy i ciągle coś wypada:) koniecznie wpiszę do menu na przyszły tydzień:)

    OdpowiedzUsuń