piątek, 4 maja 2012

Łosoś grillowany ze szpinakiem

Ryby jest niesamowitą "bombą witaminową i odżywczą" wpływającą zbawiennie na nasz organizm. Posiadają dobrze przyswajalne białko i nienasycone kwasy tłuszczowe doskonałe na odporność, poprawiające kondycje naszej skóry i włosów. Poza tym ryby posiadają dużo witaminy D oraz szereg składników mineralnych tj.: jod, selen, fluor, magnez czy wapń.


Najlepsze są ryby morskie tj.: łosoś, dorsz, halibut, ponieważ zawierają najwięcej kwasów omega- 3!





Składniki:

filet z łososia

liście świeżego szpinaku

musztarda francuska

tymianek

pieprz cytrynowy

sól

pomidor

ząbek czosnku

oliwa z oliwek

Makaron

makaron tagiatelle

zioła prowansalskie

koperek

sól

ser żółty

1. Łososia dokładnie myjemy, suszymy i przyprawiamy tymiankiem, pieprzem cytrynowym, solą. Wierzch smarujemy musztardą francuską.




2. Na folii aluminiowej układamy umyty szpinak, plaster pomidora i pocięty na plasterki ząbek czosnku. Skrapiamy oliwą i solimy.


3. Na wierch kładziemy rybę i dokładnie zawijamy. Kładziemy na grilla, i pieczemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie.


4. Makaron gotujemy w solą i olejem. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Ser żółty zcieramy na tarce. Mieszamy.



SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz