czwartek, 17 maja 2012

Racuchy z mango



Składniki:

2 duże szklanki mąki 

1,5 szklanki dużej szklanki mleka

5 dag drożdży

cukier waniliowy

jajko

cukier zwykły

olej do smażenia

połowa dojrzałego mango


1. Do połowy szklanki mleka ( letniego) wsypujemy łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ciepłego miejsca aby trochę urosły. Drożdże nie lubią przeciągów, ani otwartego okna ;-)

2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i jajko. Możemy dodać jeszcze trochę  zwykłego cukru. Robimy na środku dołek i wlewamy do niego drożdże. Potem resztę czyli szklankę mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy ciasto na ok. 20 minut, do wyrośnięcia.

3. Po 20 minutach kroimy mango w cienkie plastry i dodajemy do ciasta. Ważne żeby mango było ciemne czyli dojrzałe.

4. Smażymy na patelni formując nieduże placuszki.


5 komentarzy:

  1. idealne na śniadanie albo podwieczorek (:

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe placuszki! mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie pomyślałabym że można dodać mango :) Extra pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mango to zdecydowanie mój ulubiony owoc, więc nie musisz mnie w ogóle to takich racuchów przekonywać :)

    OdpowiedzUsuń