poniedziałek, 4 czerwca 2012

Kasza jaglana zapiekana z białym serem, jabłkami i kruszonką



Składniki:

300 g kaszy jaglanej

4 średnia jabłka

pół kostki sera białego

2 szklanki mleka

sól, cukier


1. Najpierw należy ugotować kasze. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, czekamy aż się zagotuje i wsypujemy kasze. Przy gotowaniu kaszy proporcja jest zawsze 1:2 ( szklanka kaszy na dwie mleka). Przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu. Kiedy mleko wsiąknie, kasze należy zdjąć z ognia i odstawić na ok 10 minut. 




2. Później, kiedy będzie już gotowa, dzielimy ją na dwie części i pierwszą układamy na dno formy z połową porcji sera. Potem kawałeczki jabłek posypane cukrem, znowu kasza i znowu jabłka. Całość posypujemy cynamonem.








Kruszonka:

1/4 margaryny

3/4 szklanki mąki 

trochę cukru

Mąkę siekamy razem z margaryną i cukrem na drobne kawałeczki. Później przecieramy w rękach żeby uzyskać jeszcze mniejsze drobinki. Posypujemy jabłka.

6 komentarzy:

  1. wygląda świetnie, kolejny pomysł na oswajanie tej zdrowej, a niedocenianej kaszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ło, no ja kaszę jaglaną uwielbiam, jadłam ją w różnych postaciach ale nie zapiekałam jej jeszcze z jabłkami i serem ;D
    Dziękuję za pomysł, wygląda świetnie!! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak długo zapiekać i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zapiekanka.Smakuje całej rodzinie.

    OdpowiedzUsuń