Składniki:
300 g kaszy jaglanej
4 średnia jabłka
pół kostki sera białego
2 szklanki mleka
sól, cukier
1. Najpierw należy ugotować kasze. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, czekamy aż się zagotuje i wsypujemy kasze. Przy gotowaniu kaszy proporcja jest zawsze 1:2 ( szklanka kaszy na dwie mleka). Przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu. Kiedy mleko wsiąknie, kasze należy zdjąć z ognia i odstawić na ok 10 minut.
2. Później, kiedy będzie już gotowa, dzielimy ją na dwie części i pierwszą układamy na dno formy z połową porcji sera. Potem kawałeczki jabłek posypane cukrem, znowu kasza i znowu jabłka. Całość posypujemy cynamonem.
Kruszonka:
1/4 margaryny
3/4 szklanki mąki
trochę cukru
Mąkę siekamy razem z margaryną i cukrem na drobne kawałeczki. Później przecieramy w rękach żeby uzyskać jeszcze mniejsze drobinki. Posypujemy jabłka.
wygląda świetnie, kolejny pomysł na oswajanie tej zdrowej, a niedocenianej kaszy:)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i pysznie!:)
OdpowiedzUsuńŁo, no ja kaszę jaglaną uwielbiam, jadłam ją w różnych postaciach ale nie zapiekałam jej jeszcze z jabłkami i serem ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł, wygląda świetnie!! <3
a jak długo zapiekać i w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka.Smakuje całej rodzinie.
OdpowiedzUsuń