piątek, 22 czerwca 2012

Chłodnik warzywny i czosnkowe grzanki



Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych 
  • 5 średnich rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 2 duże jogurty naturalne
  • dwie łyżki śmietany
  • pieprz, sól

Ogórki ścieramy na małych oczkach tarki i odsączamy z kwasu. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Zieleninę siekamy. Zalewamy jogurtem i śmietaną. Dodajemy pieprz i odrobinę soli. Schładzamy.  





A propos rzodkiewek, odkryłam ostatnio bardzo fajny pomysł na utrzymania ich dłużej przy życiu :) Obrywamy je z liści, myjemy i wkładamy do naczynia napełnionego zimną wodą. Wszystko trzymamy w lodówce. Pozostają świeże nawet 5-7 dni :)

1 komentarz:

  1. idealna potrawa na upalne dni. Też czasami robię, teraz dodam grzanki i do mojego:)

    OdpowiedzUsuń