poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Prosto i słodko czyli kasza manna z owocami


Wiem, że na hasło "kasza" większość mówi sobie stanowcze "nie", ale tak naprawdę nie ma co się od niej odwracać bo nie dość, że jest zdrowa to i potrafi być smaczna, tyle, że w odpowiedniej formie :)



Kasze mannę znajdziemy w każdym lepszym sklepie na stoisku z kaszami czy mąką. Otrzymuje się nią  podczas przemiału pszenicy, dlatego też ma dość drobnoziarnistą konsystencje. Jest bardzo lekkostrawna, w dzieciństwie na pewno się z nią spotkaliście. Nie należy do produktów niskokalorycznych ( w 100 g kaszy znajduje się 360 kcal ) , ale kto powiedział, że smaczne znaczy nie kaloryczne ;-)  Bardzo często wykorzystywana jest w masach do ciast, pierogach czy knedlach, ale również do bezpośredniego spożycia.

Moja propozycja to kasza manna, najlepiej gotowana na mleku, z dowolnym owocowym połączeniem ( najlepiej sprawdzają się tuta dżemy i konfitury domowej roboty,ale z braku innego wyjścia każde inne też będą dobre) Fajnie smakuje na deser czy słodki podwieczorek. Na odwrocie każdego opakowania znajdziemy wskazówki jak mamy ją gotować. Może być bardziej rzadka lub gęsta. Ja najbardziej lubię bardzo gęstą i zawsze dosypuje więcej kaszy ( około 0,5 łyżki więcej ) niż to jest w przepisie. Do zrobienia kaszy manny dla 1 osoby potrzebujemy:

1 szklanka mleka   

3 łyżki kaszy

szczypta soli, cukru, cynamonu ( opcjonalnie)

Dżem lub konfitura lub owoce sezonowe

 Do garnka wlewamy mleko i czekamy aż się delikatnie zagotuje ( nie zbyt długo bo się przypali ). Następnie wsypujemy jedną łyżkę kaszy, mieszamy, potem następna, znowu mieszamy i kolejną znowu mieszając ( mieszanie zapobiega powstawaniu nieapetycznych krupek). Kiedy już wsypiemy całą kasze, w dalszym ciągu intensywnie mieszamy aż zgęstnieje. Kiedy to nastąpi przelewamy do miseczki i dekorujemy wedle uznania, czym tylko chcemy.


Moja wersja jest z dżemem porzeczkowym domowej roboty, ( listek bazylii wyłącznie do dekoracji ;) ) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz