niedziela, 24 czerwca 2012

Roladki z cukinią i młoda kapusta



Na niedzielny obiad, w każdym szanującym się polskim domu obok rosołu powinien pojawić się schabowy ;-) Odbiegając nieco od tej poczciwej tradycji wykorzystałam dziś schab w trochę inny sposób :-)


Składniki na 4 roladki 

  • 4 kawałki schabu wieprzowego rozbite tak jak na kotlety (kurczak również pasuje)
  • połowa małej cukinii
  • czosnek, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, pieprz
  • 1.5 małej cebuli
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • olej do gotowania


Składniki młodej kapusty:

  • 1 średnia kapusta
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • oregano, bazylia, pieprz, sól



Na początek należy zamarynować mięso. Do tego będzie nam potrzebny czosnek, tymianek, pieprz cytrynowy, trochę soli i pieprzu. Tak przygotowane mięso odkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Cukinie troimy wzdłuż w cienkie plastry, solimy i odstawiamy aby zmiękła. Kiedy już puści soki przecieramy ją ręcznikiem papierowym. Na zamarynowane mięso kładziemy plastry cukinii i kilka piór cebuli. Zawijamy w roladkę i wkładamy wykałaczkę lub zapałkę tak aby była stabilna. Do garnka wlewamy trochę oleju lub oliwy i dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli wkładamy roladki i dolewamy odrobinę wody tak aby 1/3 roladki była zanurzona. Przykrywamy i dusimy. Dodajemy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, bazylie, oregano, pieprzymy i solimy. Gotujemy ok 45 minut, do miękkości. 

Kapusta:

Szatkujemy kapustę. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy. W garnku roztapiamy masło i wsypujemy odgotowaną kapustę. Chwile podsmażamy. Dodajemy śmietanę i przecier. Przyprawiamy.







4 komentarze:

  1. wygląda obłędnie...ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ejj no w końcu musicie do mnie wpaść na coś specjalnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda baaardzo smakowicie :) Chyba muszę sobie pospisywać Twoje przepisy i będę pichcić w Niemczech :D hehe

    OdpowiedzUsuń