czwartek, 3 maja 2012

Zdrowe oblicze grilla czyli kurczak w tymianku

Grill to nie tylko kiełbasa czy karkówka, ale może mieć swoją, inną bardziej zdrową stronę. Wystarczy, że kiełbaskę zamienimy na kurczaka, albo rybkę ;-)




Grillować można piersi z kurczaka, udka i wiele innych. Do tego przepisu użyłam bioderek zawierających dużo  dobrego i chudego mięsa. Ważne, żeby grillowane mięso łączyć z dużą ilością świeżych warzyw. 
Majonez czy ketchup ( zawierający bardzo często dużo sodu i polepszaczy smaku ) warto zastąpić własnoręcznie zrobionymi dipami na bazie jogurtu i dowolnie dobranych składników np. pomidorów z puszki czy czosnku. 

Na około 4 godziny przez grillowaniem mięso należy zamarynować pod przykryciem i pozostawić w temperaturze pokojowej.

Składniki marynaty: 

tymianek 

czosnek ( przeciśnięty przez praskę )

ostra papryka

curry

starty świeży imbir

sól

pieprz





Składniki sałaty:

4 ogórki

duży pomidor

zielona sałata

3 ugotowane na twardo jajka

ser feta

szczypior

oliwa z oliwek

zioła prowansalskie, sól, pieprz


Pokrojoną sałatę zalewamy wyłącznie oliwą, ziołami i przyprawami. Ostawiamy do lodówki na ok 30 min, aby składniki dokładnie się połączyły. 




Majówka w pełni, czas na grilla musi się znaleźć :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz