sobota, 12 maja 2012

Francuskie tosty z wiśniami



Składniki na 4 tosty :

2 jajka

4 kromki chleba pełnoziarnistego ( najlepiej czerstwe )

mleko

cukier, sól, gałka muszkatołowa

masło do smażenia

dżem wiśniowy ( lub inny)

Przygotowanie:

1. W naczyniu rozbijamy całe dwa jajka dolewając odrobinę mleka. Dodajemy szczyptę soli, cukru i gałki. Na patelni rozgrzewamy masło. Kromki chleba pełnoziarnistego wkładamy z każdej strony do powstałej masy z jajek i kładziemy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. 





2 komentarze:

  1. lubię takie tosty, nawet bardzo bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taaak, znam i uwielbiam ten przepis. a szczególnie uwielbia go moja druga połówka... potrafi zjeść cały talerz takich pysznych kwadracików:)

    OdpowiedzUsuń