piątek, 8 czerwca 2012

Gotowany sernik z truskawkami



Składniki : 

800 ml śmietany 18 % ( nie może być homogenizowana)

8 całych jaj

2 litry mleka

2 truskawkowe galaretki

ok pół kilo truskawek lub innych owoców np brzoskwiń

3/4 margaryny lub masła

1 szklanka cukru pudru

1 cukier wanilinowy 

 Na gotujące mleko wlewamy zmiksowaną śmietanę z jajkami. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, tak aby wytworzył się ser i serwatka. Po wytworzeniu, uzyskany ser wylewamy na gesty durszlak. Studzimy. W międzyczasie ucieramy ( mikserem) margarynę z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego. Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimny ser tworząc jednolitą masę. Całość możemy wykonać mikserem. 

Mase wylewamy na cienki biszkopt lub wyłożone biszkopty. Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. 



2 komentarze: