piątek, 29 czerwca 2012

Śniadanie na trawie czyli jak zrobić domowy ser biały



Do zrobienia ekologicznego, pysznego, domowego sera białego potrzebujemy:

1 litr mleka o krótkiej dacie ważności (większość kartonowych odpada)

A robimy go tak:

Mleko zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni po to aby utworzyło się z niego kwaśne mleko. Kiedy to nastąpi na wierzchu utworzy się żółta śmietana którą należy zebrać i wylać ponieważ do niczego się więcej nie przyda. Uzyskamy w ten sposób chudy ser, który umieszczony w garnku powinien gotować się przez 30 minut na bardzo bardzo wolnym ogniu. Od czasu do czasu należy go przemieszać. Po 30 minutach wyłączamy palnik a ser zostawiamy do wystudzenia i po to aby ser opadł na dno. Kiedy będzie letni, zawartość garnka przecedzamy przez gęste sito lub lnianą ściereczkę. Ser zostawiamy na ścierce/sitku aby wysechł. Zajmuje to ok 2-3 godzin.
Uzyskaną po odcedzeniu serwatkę można wykorzystać w celach leczniczych lub po prostu do picia :-) Jest dobra na nadciśnienie, jako okład na obrzęki czy ukąszenia owadów.



  

Młoda sałata lodowa i pomidorki koktajlowe. Własnej hodowli :) Ta pierwsza, dzięki swojego kształtowi, jest dobra do wszelkiego rodzaju nadziewania, chociażby serem :)

czwartek, 28 czerwca 2012

Placki drożdżowe z jagodami



Składniki:

  • 80 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 8 dag drożdży
  • szklanka mleka 
  • 3 całe jaja
  • 10 dag tłuszczu (margaryny)


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. Drożdże roztapiamy w 6 łyżkach mleka i łyżce cukru. Odstawiamy je do wyrośnięcia.





Tłuszcz roztapiamy.Mleko lekko podgrzewamy ( tak aby było letnie). Jajka rozbijamy do szklanki i roztrzepujemy. Do mąki i reszty składników dolewamy powoli mleko, jednocześnie mieszając. Następnie jajka, drożdże i tłuszcz. Energicznie mieszkamy i wyrabiamy ciasto. Najlepiej jest to robić ręką, można też łyżką. Ciasto jest gotowe wówczas, gdy swobodnie odchodzi od łyżki/ręki. Ostawiamy do wyrośnięcia, w pomieszczeniu bez przeciągów. Przykrywamy czystą ściereczką. 



Ciasto dzielimy na dwie części, rozbijamy, posypujemy jagodami i cukrem. Można również rozsiać odrobinę mąki. 




Pieczemy ok 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi 2 placki :)







poniedziałek, 25 czerwca 2012

Puszyste naleśniki cherry

Już od dawna chodziły za mną naleśniki z serem.Dziś pod ręką znalazły się też wiśnie w dwóch postaciach, serka homogenizowanego i dżemu domowej roboty. Zrobiłam z nich takich o to użytek :)



Nadzienie naleśników to nic innego jak półtłusty twaróg, jogurt naturalny i 1 łyżka serka homogenizowanego wiśniowego. Wierzch pokrywa dżem wiśniowy, przepis na te domowej roboty specyfiki już wkrótce :)


Ciasto na naleśniki robię tak:

Do miski przesiewam 2 szklanki mąki. Powoli dolewam mleko, jednocześnie mieszając. Ciasto ma mieć średnio gęstą konsystencje, tak aby powoli rozlewało się na patelni. Na końcu dodaje cukier waniliowy i kilka kropel wody gazowanej. Smaże na średnim ogniu ( w 3 stopniowej skali na ok. 2).



niedziela, 24 czerwca 2012

Roladki z cukinią i młoda kapusta



Na niedzielny obiad, w każdym szanującym się polskim domu obok rosołu powinien pojawić się schabowy ;-) Odbiegając nieco od tej poczciwej tradycji wykorzystałam dziś schab w trochę inny sposób :-)


Składniki na 4 roladki 

  • 4 kawałki schabu wieprzowego rozbite tak jak na kotlety (kurczak również pasuje)
  • połowa małej cukinii
  • czosnek, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, pieprz
  • 1.5 małej cebuli
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • olej do gotowania


Składniki młodej kapusty:

  • 1 średnia kapusta
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • oregano, bazylia, pieprz, sól



Na początek należy zamarynować mięso. Do tego będzie nam potrzebny czosnek, tymianek, pieprz cytrynowy, trochę soli i pieprzu. Tak przygotowane mięso odkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Cukinie troimy wzdłuż w cienkie plastry, solimy i odstawiamy aby zmiękła. Kiedy już puści soki przecieramy ją ręcznikiem papierowym. Na zamarynowane mięso kładziemy plastry cukinii i kilka piór cebuli. Zawijamy w roladkę i wkładamy wykałaczkę lub zapałkę tak aby była stabilna. Do garnka wlewamy trochę oleju lub oliwy i dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli wkładamy roladki i dolewamy odrobinę wody tak aby 1/3 roladki była zanurzona. Przykrywamy i dusimy. Dodajemy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, bazylie, oregano, pieprzymy i solimy. Gotujemy ok 45 minut, do miękkości. 

Kapusta:

Szatkujemy kapustę. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy. W garnku roztapiamy masło i wsypujemy odgotowaną kapustę. Chwile podsmażamy. Dodajemy śmietanę i przecier. Przyprawiamy.







piątek, 22 czerwca 2012

Chłodnik warzywny i czosnkowe grzanki



Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych 
  • 5 średnich rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 2 duże jogurty naturalne
  • dwie łyżki śmietany
  • pieprz, sól

Ogórki ścieramy na małych oczkach tarki i odsączamy z kwasu. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Zieleninę siekamy. Zalewamy jogurtem i śmietaną. Dodajemy pieprz i odrobinę soli. Schładzamy.  





A propos rzodkiewek, odkryłam ostatnio bardzo fajny pomysł na utrzymania ich dłużej przy życiu :) Obrywamy je z liści, myjemy i wkładamy do naczynia napełnionego zimną wodą. Wszystko trzymamy w lodówce. Pozostają świeże nawet 5-7 dni :)

czwartek, 21 czerwca 2012

Pstrąg na czerwono

Nie ukrywam, że planując dzisiejszy obiad miałam na względzie wykorzystanie do niego dorsza. Niestety go nie dostałam. Jako alternatywę, nie bez obaw o efekt, wybrałam pstrąga. Ta ryba zawsze kojarzyła mi się przyrządzana w całości z ziołami i cytryną. Jest dość oścista co było następnym minusem. Zaryzykowałam i powiem szczerze, że się nie zawiodłam :)  Wyszło pysznie :)

Przepis jest niezwykle prosty, całość z przygotowaniem zajmuje najwyżej pół godziny.

Składniki:
  • duży filet z pstrąga 
  • puszka pomidorów
  • żółta papryka
  • cebula
  • średni słoiczek przecieru pomidorowego
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • koperek
  • olej bądź oliwa do smażenia
Marynata do ryby:

  • mleko
  • pieprz cytrynowy
  • czosnek
  • sól, pieprz

Rybę wkładam na kilka godzin do lodówki. Wcześniej mocze ją w mleku z dodatkiem pieprzu cytrynowego,  czosnku i soli.








Do garnka wlewam pomidory, później dodaje paprykę i krążki cebuli. Podlewam oliwą i duszę. Po ok. 5 minutach dodaje przecier i  rybę. Doprawiam. Gotuje aż rybka będzie miękka.
















Przepis pochodzi z programu "Kuchnia czynna całą dobę" TVN Style :) 

wtorek, 19 czerwca 2012

Musli jabłkowo-cynamonowe

W trakcie sklepowych poszukiwań odpowiedniego dla mnie musli, czyli takiego bez połowy tablicy Mendelejewa i kilograma cukru w składzie, doszłam do wniosku, że takowe nie istnieje. Dlatego też postanowiłam, że będę robić domowe musli, a co! :-)



Składniki:

  •     1,5 szklanki płatków owsianych
  •     1 szklanka otrąb pszennych
  •     1 jabłko
  •     2-3 łyżki miodu ( prawdziwego)
  •     cynamon


Wymienione powyżej składniki łącze ze sobą. Jabłko kroje w kostkę. Dodaje miód i posypuje cynamonem. Dokładnie mieszam aż składniki skupią się w małe kawałeczki. Wysypuje na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piekę w temperaturze ok 180 stopni przez 40 minut. Co 20 minut należy delikatnie je pomieszać  żeby upiekły się równomiernie. 














Dżem porzeczkowy (domowy) pyyyyyyyycha! :-)

sobota, 16 czerwca 2012

Miodek, czekolada i truskawki



Ciastka na miodzie z czekoladą to pomysł, który zrodził się z chronicznej potrzeby "czegoś słodkiego" Polewa z truskawek to propozycja podania, choć pewnie nie jedyna możliwa :-)


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej ( wielkość szklanki typu Ikea)

2 łyżki kakao

1 jajko

2 łyżki miodu 

cukier waniliowy

3/4 kostki masła

1. Z podanych poniżej składników wyrabiamy ciasto. Najpierw łączymy składniki suche, dodajemy masło, , które siekamy na małe kawałki, potem miód, następnie dodajemy jajko i wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i wałkujemy na niezbyt cienko. Pieczemy ok. 25 min w temp 180 stopni. Opcjonalnie wierch można posmarować rozbitym jajkiem i posypać ulubioną posypką :-)









piątek, 15 czerwca 2012

Wstęgi z porami

Makarony goszczą tutaj często. Może to dlatego, że są moimi ulubionymi daniami. Pewnie tak. Ze wszystkich najbardziej lubię wstęgi. Mają swój specyficzny i odmienny smak. Dzisiaj prezentuję jakże prostą  wersje z porami. 




Składniki:

1 duży por

opakowanie makaronu 

dwie łyżki masła

gałka muszkatołowa

łyżka śmietany

150 ml jogurtu naturalnego

majeranek, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie


1. Pora przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w półokręgi. Podsmażamy na patelni z masłem, dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie. Podlewamy odrobiną wody. Kiedy będzie miękki dolewamy jogurt i śmietanę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Najzdrowiej al dente. 


SMACZNEGO! :)  

środa, 13 czerwca 2012

Krem z wiosennych warzyw


Pogoda za oknem raczej wczesno- wiosenna niż letnia więc i obiad musi być nieco rozgrzewający. Dziś w warzywniaku kupiłam olbrzymi młody kalafior i z połowy zrobiłam te oto zupę krem ( oczywiście z dodatkiem włoszczyzny) Koperek ostatnio dodaje do wszystkiego do czego tylko mogę. Do zupy pasował równie dobrze. 

W sklepach można w końcu dostać młode warzywa! Nie sposób tego nie wykorzystać :-)

A więc, do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego ---> klik dodałam połowę dużego kalafiora (można mniej lub więcej, jak kto woli) i całość zmiksowałam. Dodałam ok 30 ml śmietany 18% zmieszanej z łyżeczką mąki kukurydzianej dla zagęszczenia. Fajnie smakuje z koperkiem i jajkiem na twardo.

wtorek, 12 czerwca 2012

Conchiglioni zapiekane z mięsem i mozzarellą


Składniki:

Opakowanie makaronu cannelloni

pół kilo zmielonego mięsa (według uznania)

1 starta marchew

1 cebula

pomidory z puszki

ser mozzarella w plasterkach

olej do smażenia

sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, słodka papryka, bazylia, oregano


1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na pokrojonej w kostce cebulce podsmażamy do miękkości marchew. Dodajemy mięso. Przyprawiamy.
2. Nadziewamy muszle farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. 
3. Do garnka wylewamy pomidory z puszki i gotujemy aż całkowicie się rozpadną. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano. Wlewamy do ułożonego makaronu. Na wierchu układamy plastry mozzarelli.



SMACZNEGO!


sobota, 9 czerwca 2012

Koktajl upalne lato

Długi weekend w pełni. Idąc przez miasto, co druga napotkana osoba niesie ze sobą siatkę z truskawkami. Istne szaleństwo. 
Te kilka wolnych dni spędzam w rodzinnych stronach. Truskawki zbieram sama :-) dzięki ostatnim deszczowym i ciepłym dniom jest ich naprawdę sporo!










wszystko już kwitnie  ;-)
Dzisiejszy koktajl składa się właśnie z truskawek, brzoskwiń z puszki, pomarańczy, Sprite i kostek lodu. Proporcje owoców dowolne, sprite'a dosłownie kilkanaście kropel :)


Przepis pochodzi z restauracji Chocofee, Kraków, ul. Wiślna :)

piątek, 8 czerwca 2012

Gotowany sernik z truskawkami



Składniki : 

800 ml śmietany 18 % ( nie może być homogenizowana)

8 całych jaj

2 litry mleka

2 truskawkowe galaretki

ok pół kilo truskawek lub innych owoców np brzoskwiń

3/4 margaryny lub masła

1 szklanka cukru pudru

1 cukier wanilinowy 

 Na gotujące mleko wlewamy zmiksowaną śmietanę z jajkami. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, tak aby wytworzył się ser i serwatka. Po wytworzeniu, uzyskany ser wylewamy na gesty durszlak. Studzimy. W międzyczasie ucieramy ( mikserem) margarynę z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego. Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimny ser tworząc jednolitą masę. Całość możemy wykonać mikserem. 

Mase wylewamy na cienki biszkopt lub wyłożone biszkopty. Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. 



czwartek, 7 czerwca 2012

Sałatka śledziowa




Na rozpoczęcie kolejnego długiego weekendu, przedstawiam wam śledziki w połączeniu z ananasem ( wbrew pozorom pasują idealnie ;)) kukurydzą, korniszonami i zielonym groszkiem konserwowym. 

Do tego przepisu użyłam 5 dużych śledzi, puszkę groszku, kukurydzy, ananasów i ok 10 dużych korniszonów. Wszystko oprócz groszku i kukurydzy pokroiłam w kostkę :)

Na koniec dodałam ok 150 g majonezu ( można tą wielkość podzielić pół na pół z jogurtem naturalnym)






Jedzmy śledzie bo to też ryby i są w Polsce dużo łatwiej dostępne od innych gatunków :-)

środa, 6 czerwca 2012

Omlet po włosku



Składniki na dużą patelnie :

8 jaj

20 dag wędzonego boczku

200 g pomidorków cherry

łyżka mąki

kilka kropel mleka

zioła: tymianek, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa, ostra papryka, sół, pieprz



1. Na patelni z dwóch stron podsmażamy boczek. Dodajemy pomidorki. W osobnym naczyniu rozbijamy jajka z kroplą mleka i mąką. Dodajemy zioła.  Wylewamy na patelnie. Czekamy chwile, aż spód się zetnie i przewracamy na drugą stronę ( ja używam do tego drugiej patelni, jeśli znacie jakiś inny sposób to piszcie ;-))












Słonecznego dnia ! :-) ... no właśnie, gdzie to słońce ? :/