Ciasto naleśnikowe mojego autorstwa na 10-12 placków :
600 ml mleka
ok.35 dag mąki
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
3 łyżki wody gazowanej
1 jajko
gałka muszkatołowa
sól
cukier
Wszystkie składniki łączymy ze sobą bardzo dokładnie. Konsystencja ciasta nie może być za gęsta bo naleśniki będą twarde. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z kroplą oleju.
Farsz:
2 spore pęki liściastego szpinaku
30 dag pieczarek
3 ząbki czosnku
spora łyżka masła
15 dag sera gouda
kilka posiekanych orzechów włoskich
śmietana 30 %
sól
pieprz
Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy twarde łodygi. Smażymy na maśle. Po kilku minutach kiedy już zmniejszy swoją objętość odciskamy z niego nadmiar wody. Pieczarki kroimy w plastry i w osobnym garnku dusimy na maśle pod przykryciem. Kiedy zmiękną i podejdą wodą, odcedzamy i dodajemy do szpinaku. Całość smażymy doprawiając czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec ścieramy na tarce odrobiną sera.
Naleśniki nadziewamy farszem i zawijamy w rulony.Śmietankę łączymy z resztą startego sera i zalewamy całość w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w temp ok. 220 stopni przez 7-10 minut.
szpinak z pieczarkami? jeszcze nie jadłam, ale myślę, że bym bardzo polubiła ;)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglada ;)
Bardzo pysznie się prezentują :>
OdpowiedzUsuńJa miałam dzisiaj naleśniki, ale na słodko :D
Zapraszam do siebie :)