niedziela, 12 maja 2013

Czekoladowa lawa

Deser niespodzianka, niby czekoladowa babeczka, a tu proszę bonus w postaci płynnej czekolady w środku. 



Składniki na 3 duże babeczki :


tabliczka gorzkiej czekolady 
100 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
połowa szklanki cukru kryształu
2 jajka





Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( zagotowujemy wodę w garnku, na wierch kładziemy miseczkę ze składnikami, które pod wpływem wody rozpuszczają się ). Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy kakao i mąkę a na końcu roztopioną czekoladę. Dokładnie łączymy. Przelewamy do żaroodpornych foremek, mogą być też te na muffiny. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy 10-12 minut aż wierzch będzie spękany. Podawać na ciepło : )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz