wtorek, 21 maja 2013

Tartaletki na słonym cieście z brokułami i kurczakiem


Składniki ciasta na 4 tarteletki : 

25 dag mąki
2 jajka
łyżka oliwy
10 dag masła 
sól

Z podanych składników zagniatamy ciasto : mąkę wysypujemy na stolnicę, solimy, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy rozbełtane jajko i oliwę. Zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki. 



Nadzienie : 

1 pojedyncza pierś z kurczaka
drzewko brokuła 
ser dojrzewający typu Bursztyn
olej do smażenia
tymianek, sól, pieprz
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego


Przygotowujemy marynatę do kurczaka z czosnku, balsamico i tymianku. Mieszamy z kurczakiem i odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie całość smażymy na oleju i kiedy już kurczak dojdzie dodajemy blanszowany z solą brokuł. Na koniec do wszystkiego dodajemy starty ser. 

Tartletki wykładamy cienko ciastem i przekłuwamy widelcem aby zbytnio nie urosło. Wkładamy same do nagrzanego do temp 180 stopni aby się przypiekły. Do 12 minutach wyjmujemy i nakładamy farsz posypując  startym serem. Zapiekamy aż ser się całkiem rozpuści. 





1 komentarz:

  1. Bardzo fajnie wyglądają. I do tego smaki jakie lubię :D

    OdpowiedzUsuń