czwartek, 16 sierpnia 2012

Tarta serowo-brokułowa



Tarty na cieście francuskim to sposób na szybki obiad. Udogodnieniem jest, że można je kupić gotowe w sklepie i po prostu zapiec z ulubionymi składnikami. Nawet tymi, które właśnie nawiną się nam pod rękę. 

Składniki : 

1 gotowe ciasto francuskie 
świeże brokuły
serek camembert 
1 średnia cebula
pierś z kurczaka albo dowolna drobiowa wędlina
żółta papryka do dekoracji

Tarte podawać można z sosem czosnkowym. Mój zawiera : 

4 łyżki chudej śmietany, 2 łyżki mleka, ząbek czosnku, skórka z 1/3 cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz 



Ciasto rozkładamy z formie do pieczenia i podpiekamy w temp. 200 stopni przez 15 minut. Następnie wyjmujemy i układamy składniki : pióra cebuli, mięso, brokuły, serek, polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka uprzednio podsmażamy na oliwie.

Na stole gości dzisiaj również kompot z domowych jabłek i mięty :-) 


3 komentarze:

  1. Jestem wielką fanką brokuł, więc muszę kiedyś wypróbować Twój przepis ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Również uwielbiam brokuły, w każdej postaci i o każdej porze roku ;) Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja poproszę o kawałek na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń