środa, 15 sierpnia 2012

Chleb pełnoziarnisty z kminkiem



Składniki na 2 chlebki:

1 kg mąki pszennej ( można użyć 75 dag mąki pszennej i 25 dag mąki razowej )
10 dag drożdży
1 szklanką otrąb
0,5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklanki słonecznika
0,5 pestki z dyni
1 litr wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 łyżki oleju


Do miski przesiewamy mąkę i resztę składników suchych. Drożdże połączyć z połową szklanki wody i odrobiną cukru. Ostawić do wyrośnięcia.  Później dodać do reszty składników razem z innymi składnikami mokrymi. Gotowe ciasto ma wyrosnąć. Wylać do połowy na dwie blaszki, a wierch posmarować ręką zmoczoną wodą.  Posypać kminkiem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez ok. godzinę w temp 150-180 stopni.







1 komentarz: