sobota, 23 marca 2013

Jabłka pod cytrynową bezą


Składniki dla 4 osób :

2 duże jabłka
2 kieliszki różowego wina
3 białka
pół szklanki cukru kryształu
pół szklanki cukru pudru
cynamon
sok z połowy cytryny


Jabłka kroimy w nieduże kawałki, dodajemy cukier kryształ i cynamon, mieszkamy. Wysypujemy na patelnie i smażymy aż jabłka zrobią się brązowe. Zalewamy winem. Dusimy aż wino odparuje. 




Ubijamy piane z białek. Kiedy będzie sztywna dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze przez chwile. Na końcu dodajemy sok z cytryny i mieszkamy. 

Jabłka wykładamy do kokilek. Dopełniamy pianą. Pieczemy przez 20 minut w temp. 150 stopni. 



Przepis na prawdę bardzo szybki. Inspirowany najnowszym wydaniem Moje Gotowanie. Naprawdę polecam!



1 komentarz:

  1. Bardzo ładne foremki :) A przepis niesamowicie smakowity :)

    OdpowiedzUsuń