niedziela, 3 marca 2013

Gnocchi z jogurtowym kurczakiem


Składniki marynaty:

Podwójna pierś z kurczaka
250 ml jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
suszony tymianek
sól
pieprz

Gnocchi:

1,5 kg ziemniaków ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
pieprz

Kurczaka tniemy wzdłuż na cienkie kawałki i marynujemy przez 20 minut w podanych powyżej składnikach. Po tym czasie kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 50 minut w temp. 200 stopni. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę naczynia i włączamy w piekarniku funkcje grill.




Do przygotowania gnocchi potrzebujemy ugotowanych i zimnych ziemniaków do których dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko. Doprawiamy i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy niewielkie kuleczki, które gotujemy w analogiczny sposób jak kopytka. 




Sos:

4 łyżki śmietanki 30 % wlewamy do garnka i ogrzewamy ( nie doprowadzając do wrzenia ). Dodajemy biały pieprz, gałkę muszkatołową oraz sól. Na koniec przyprawiamy oregano.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz