wtorek, 12 lutego 2013

Włoska zapiekanka



Składniki :

  • opakowanie makaronu gnocchi ( muszelki ) 
  • puszka pomidorów ( całych lub pokrojonych )
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła 
  • szczypta chilli w proszku
  • 1 łyżczeka słodkiej papryka w proszku
  • świeży tymianek
  • bazylia i oregano w proszku 
  • 1 bądź dwie kule mozzarelli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 0,5 łyżki cukru kryształu






 Gotujemy makaron al dente. Cebule i czosnek kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzane masło. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do reszty składników na patelni. Następnie wsypujemy odrobinę chilli i łyżeczkę słodkiej papryki. Smażymy podlewając odrobiną wody. Dodajemy pomidory. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Teraz trochę cukru i ocet balsamiczny. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. 
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron i sos. Na wierch kruszymy mozzarelle. Posypujemy bazylią. Zapiekamy 15 minut.



Po podaniu na talerz skrapiamy octem balsamicznym. 








1 komentarz: