czwartek, 28 lutego 2013

Krem z marchwi z dodatkiem curry i imbiru



Typowo zimowa i rozgrzewająca zupa na koniec ( miejmy nadzieje ) zimy.


Składniki:

1,5 l bulionu warzywnego 
4 duże marchewki
2 łyżki masła 
olej rzepakowy
curry, imbir, gałka muszkatołowa
pieprz,sól


Na początek bulion warzywny --> Do 2 l wody wrzucamy 2 pietruszki, marchewkę  cebule, liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Solimy i gotujemy przez ok. 30 min.

4 duże marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiamy masło i trochę oleju.Dorzucamy marchew. Smażymy do miękkości i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy curry, gałkę i imbir ( po ok. 1 łyżeczce). Smażymy jeszcze przez 5 minut. 

Później całość łączymy z bulionem i gotujemy przez kolejne 15 minut. Blendujemy. 






Podajemy z pieczywem czosnkowym. Można również dołożyć odrobinę śmietany. 





1 komentarz:

  1. Mmm, pyszności :) Uwielbiam kremy marchewkowe we wszystkich możliwych kombinacjach chyba :)

    OdpowiedzUsuń