wtorek, 30 lipca 2019

Owsianka z sezonowymi owocami

Owsianka to moje najnowsze odkrycie śniadaniowe. Doskonałe źrodło błonnika, witaminy E i witamin z grupy B. Jeśli dodamy do tego  sezonowe owoce jak maliny i borówki całość nabiera jeszcze większego znaczenia odżywczego. A co najważniejsze nada nam uczucia sytości na długo.




Do mojej owsianki dorzucam również inne smakowite dodatki - rodzynki, suszona morwa biała, kruszone kakao (jeśli chodzi o morwę i kakao polecam te z Purella Foods)

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych górskich 
Odrobina wody
Szczypta soli
1 szklanka mleka 
Garść ulubionych owoców (maliny, borówki, morele, brzoskwinie) + dodatki (rodzynki, morwa biała, kruszone kakao)


Płatki wsypujemy do garnka, solimy i zalewamy odrobiną wody do wysokości płatków. Nastawiamy średnią moc palnika i czekamy aż woda zacznie sie gotować, caly czas mieszając do uzykania konsystencji kisielu. Następnie dolewamy mleko i rodzynki, znowu zagotowujemy. Gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz