sobota, 15 września 2012

Kruche ze śliwkami i pianką


Składniki na dużą blachę :

  • 70 dag mąki
  • 5 jaj
  • 1 cała margaryna
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • kilogram śliwek
  • kisiel wiśniowy albo żurawinowy
  • bułka tarta



Zagniatamy kruche ciasto:

Na stolnice przesiewamy mąkę,proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i szklankę cukru i cukier waniliowy. Wszystko razem siekamy aż powstanie jednolita masa. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wlewamy śmietanę i mieszamy. Białka zachowujemy. Powstałą z żółtek masę dodajemy do mąki itd. Zagniatamy.

Następnie:

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wykładamy spód blachy, posypujemy bułką tartą. Na niej układamy śliwki podzielone na ćwiartki. Ubijamy piane z pozostałych białek dodając szklankę cukru i kisiel. Przykrywamy nią śliwki. Na wierzchu ma się znaleźć druga cześć ciasta poszarpana na drobne kawałki i ułożona na kisielu. 

Pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni.




2 komentarze:

  1. kruche to moje numer 1 ale ze śliwkami robi tylko moja mama, uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:) zapraszam na mojego bloga po szczegóły: www.muffinkoweniebo.blox.pl

    OdpowiedzUsuń