Do zrobienia ekologicznego, pysznego, domowego sera białego potrzebujemy:
1 litr mleka o krótkiej dacie ważności (większość kartonowych odpada)
A robimy go tak:
Mleko zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni po to aby utworzyło się z niego kwaśne mleko. Kiedy to nastąpi na wierzchu utworzy się żółta śmietana którą należy zebrać i wylać ponieważ do niczego się więcej nie przyda. Uzyskamy w ten sposób chudy ser, który umieszczony w garnku powinien gotować się przez 30 minut na bardzo bardzo wolnym ogniu. Od czasu do czasu należy go przemieszać. Po 30 minutach wyłączamy palnik a ser zostawiamy do wystudzenia i po to aby ser opadł na dno. Kiedy będzie letni, zawartość garnka przecedzamy przez gęste sito lub lnianą ściereczkę. Ser zostawiamy na ścierce/sitku aby wysechł. Zajmuje to ok 2-3 godzin.
Uzyskaną po odcedzeniu serwatkę można wykorzystać w celach leczniczych lub po prostu do picia :-) Jest dobra na nadciśnienie, jako okład na obrzęki czy ukąszenia owadów.
Młoda sałata lodowa i pomidorki koktajlowe. Własnej hodowli :) Ta pierwsza, dzięki swojego kształtowi, jest dobra do wszelkiego rodzaju nadziewania, chociażby serem :)
Lubie biały ser , dawno sama go nie robiłam Wolałabym jednak nie gotować , ale lekko podgrzewać kwaśne mleko. Ale mogę się mylić :)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy ser.