Nie ukrywam, że planując dzisiejszy obiad miałam na względzie wykorzystanie do niego dorsza. Niestety go nie dostałam. Jako alternatywę, nie bez obaw o efekt, wybrałam pstrąga. Ta ryba zawsze kojarzyła mi się przyrządzana w całości z ziołami i cytryną. Jest dość oścista co było następnym minusem. Zaryzykowałam i powiem szczerze, że się nie zawiodłam :) Wyszło pysznie :)
Przepis jest niezwykle prosty, całość z przygotowaniem zajmuje najwyżej pół godziny.
Składniki:
- duży filet z pstrąga
- puszka pomidorów
- żółta papryka
- cebula
- średni słoiczek przecieru pomidorowego
- czosnek
- sól, pieprz
- koperek
- olej bądź oliwa do smażenia
- mleko
- pieprz cytrynowy
- czosnek
- sól, pieprz
Rybę wkładam na kilka godzin do lodówki. Wcześniej mocze ją w mleku z dodatkiem pieprzu cytrynowego, czosnku i soli.
Do garnka wlewam pomidory, później dodaje paprykę i krążki cebuli. Podlewam oliwą i duszę. Po ok. 5 minutach dodaje przecier i rybę. Doprawiam. Gotuje aż rybka będzie miękka.
Przepis pochodzi z programu "Kuchnia czynna całą dobę" TVN Style :)
Bardzo fajny przepis, wygląda naprawdę zachęcająco :) szczególnie dla takich miłośników ryb jak ja
OdpowiedzUsuń