Składniki:
- 5 ogórków gruntowych
- 5 średnich rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 2 duże jogurty naturalne
- dwie łyżki śmietany
- pieprz, sól
Ogórki ścieramy na małych oczkach tarki i odsączamy z kwasu. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Zieleninę siekamy. Zalewamy jogurtem i śmietaną. Dodajemy pieprz i odrobinę soli. Schładzamy.
A propos rzodkiewek, odkryłam ostatnio bardzo fajny pomysł na utrzymania ich dłużej przy życiu :) Obrywamy je z liści, myjemy i wkładamy do naczynia napełnionego zimną wodą. Wszystko trzymamy w lodówce. Pozostają świeże nawet 5-7 dni :)
idealna potrawa na upalne dni. Też czasami robię, teraz dodam grzanki i do mojego:)
OdpowiedzUsuń