sobota, 16 czerwca 2012

Miodek, czekolada i truskawki



Ciastka na miodzie z czekoladą to pomysł, który zrodził się z chronicznej potrzeby "czegoś słodkiego" Polewa z truskawek to propozycja podania, choć pewnie nie jedyna możliwa :-)


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej ( wielkość szklanki typu Ikea)

2 łyżki kakao

1 jajko

2 łyżki miodu 

cukier waniliowy

3/4 kostki masła

1. Z podanych poniżej składników wyrabiamy ciasto. Najpierw łączymy składniki suche, dodajemy masło, , które siekamy na małe kawałki, potem miód, następnie dodajemy jajko i wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i wałkujemy na niezbyt cienko. Pieczemy ok. 25 min w temp 180 stopni. Opcjonalnie wierch można posmarować rozbitym jajkiem i posypać ulubioną posypką :-)









1 komentarz: