Składniki :
800 ml śmietany 18 % ( nie może być homogenizowana)
8 całych jaj
2 litry mleka
2 truskawkowe galaretki
ok pół kilo truskawek lub innych owoców np brzoskwiń
3/4 margaryny lub masła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
Na gotujące mleko wlewamy zmiksowaną śmietanę z jajkami. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, tak aby wytworzył się ser i serwatka. Po wytworzeniu, uzyskany ser wylewamy na gesty durszlak. Studzimy. W międzyczasie ucieramy ( mikserem) margarynę z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego. Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimny ser tworząc jednolitą masę. Całość możemy wykonać mikserem.
Mase wylewamy na cienki biszkopt lub wyłożone biszkopty. Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
mnaaam! ależ wygląda.
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuń