Na niedzielny obiad, w każdym szanującym się polskim domu obok rosołu powinien pojawić się schabowy ;-) Odbiegając nieco od tej poczciwej tradycji wykorzystałam dziś schab w trochę inny sposób :-)
Składniki na 4 roladki
- 4 kawałki schabu wieprzowego rozbite tak jak na kotlety (kurczak również pasuje)
- połowa małej cukinii
- czosnek, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, pieprz
- 1.5 małej cebuli
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- olej do gotowania
Składniki młodej kapusty:
- 1 średnia kapusta
- 200 ml śmietany 18 %
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- oregano, bazylia, pieprz, sól
Na początek należy zamarynować mięso. Do tego będzie nam potrzebny czosnek, tymianek, pieprz cytrynowy, trochę soli i pieprzu. Tak przygotowane mięso odkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Cukinie troimy wzdłuż w cienkie plastry, solimy i odstawiamy aby zmiękła. Kiedy już puści soki przecieramy ją ręcznikiem papierowym. Na zamarynowane mięso kładziemy plastry cukinii i kilka piór cebuli. Zawijamy w roladkę i wkładamy wykałaczkę lub zapałkę tak aby była stabilna. Do garnka wlewamy trochę oleju lub oliwy i dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli wkładamy roladki i dolewamy odrobinę wody tak aby 1/3 roladki była zanurzona. Przykrywamy i dusimy. Dodajemy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, bazylie, oregano, pieprzymy i solimy. Gotujemy ok 45 minut, do miękkości.
Kapusta:
Szatkujemy kapustę. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy. W garnku roztapiamy masło i wsypujemy odgotowaną kapustę. Chwile podsmażamy. Dodajemy śmietanę i przecier. Przyprawiamy.
wygląda obłędnie...ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńEjj no w końcu musicie do mnie wpaść na coś specjalnego :)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo smakowicie :) Chyba muszę sobie pospisywać Twoje przepisy i będę pichcić w Niemczech :D hehe
OdpowiedzUsuńefektownie i smacznie ;)
OdpowiedzUsuń