wtorek, 1 maja 2012

Babeczki cytrynowo-kokosowe





Składniki suche:

1 szklanka mąki zwykłej

pół szkanki cukru kryształu

1 łyżka otrąb pszennych

1 łyżka płatków owsianych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

skórka z całej cytryny

Składniki mokre:

1,5 szklanki mleka

5 łyżek oleju

1 jajko

cukier waniliowy

sok z połowy cytryny

Posypka:

wiórka kokosowe

1. Do tego przepisu potrzebujemy 2 naczyń. Do jednego z nich wsypujemy składniki suche i dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Skórkę z cytryny zcieramy na tarce o małych oczkach.





2. Do drugiego naczynia wlewamy składniki mokre i również dokładnie mieszamy.

3. Teraz powoli przelewamy składniki mokre do suchych i energicznie mieszamy na jednolitą masę.

4. Formę do pieczenia wykładamy papierowymi  foremkami i przelewamy do nich ciasto do ok. połowy objętości. Pieczemy w dużej temperaturze ok. 200 stopni ( to zależy też od stopnia "ostrości" piekarnika ) przez 20 minut






5. Później do niewielkiego garnka przesypujemy wiórka kokosowe i prażymy je na słabym ogniu do momentu aż się zarumienią. Następnie posypujemy jeszcze ciepłe babeczki.





Enjoy! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz