Składniki suche:
1 szklanka mąki zwykłej
pół szkanki cukru kryształu
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
skórka z całej cytryny
Składniki mokre:
1,5 szklanki mleka
5 łyżek oleju
1 jajko
cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
Posypka:
wiórka kokosowe
1. Do tego przepisu potrzebujemy 2 naczyń. Do jednego z nich wsypujemy składniki suche i dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Skórkę z cytryny zcieramy na tarce o małych oczkach.
2. Do drugiego naczynia wlewamy składniki mokre i również dokładnie mieszamy.
3. Teraz powoli przelewamy składniki mokre do suchych i energicznie mieszamy na jednolitą masę.
4. Formę do pieczenia wykładamy papierowymi foremkami i przelewamy do nich ciasto do ok. połowy objętości. Pieczemy w dużej temperaturze ok. 200 stopni ( to zależy też od stopnia "ostrości" piekarnika ) przez 20 minut
5. Później do niewielkiego garnka przesypujemy wiórka kokosowe i prażymy je na słabym ogniu do momentu aż się zarumienią. Następnie posypujemy jeszcze ciepłe babeczki.
Enjoy! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz