Składniki:
2 duże szklanki mąki
1,5 szklanki dużej szklanki mleka
5 dag drożdży
cukier waniliowy
jajko
cukier zwykły
olej do smażenia
połowa dojrzałego mango
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i jajko. Możemy dodać jeszcze trochę zwykłego cukru. Robimy na środku dołek i wlewamy do niego drożdże. Potem resztę czyli szklankę mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy ciasto na ok. 20 minut, do wyrośnięcia.
3. Po 20 minutach kroimy mango w cienkie plastry i dodajemy do ciasta. Ważne żeby mango było ciemne czyli dojrzałe.
4. Smażymy na patelni formując nieduże placuszki.
idealne na śniadanie albo podwieczorek (:
OdpowiedzUsuńwspaniałe placuszki! mniam ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie pomyślałabym że można dodać mango :) Extra pomysł!
OdpowiedzUsuńz mango pycha:D
OdpowiedzUsuńMango to zdecydowanie mój ulubiony owoc, więc nie musisz mnie w ogóle to takich racuchów przekonywać :)
OdpowiedzUsuń