poniedziałek, 14 maja 2012

Placki na prozie



Składniki:

 2 szklanki mąki pszenna

cały kefir

pół łyżeczki sody

sól, cukier


1. Kubek kefiru wylewamy do szklanki dodając sodę. Mieszamy i czekam kilka chwil, aż zacznie działać tzn. pojawią się bąbelki ;)
2. Mąkę wysypujemy na stolnice bądź stół ;) wylewamy kefir i zagniatamy ciasto. Dzielimy na placki i wkładamy na nagrzanego pieca. Pieczemy ok 25 min w wysokiej temp. ok 200 stopni.

UWAGA! pisząc cały kefir, chodzi o standardową wielkość kubka jaką możemy dostać w sklepie. Zazwyczaj jest to ok 380-400 g. Jeśli okaże sie, że ciasto jest zbyt rzadkie, należy dosypać mąki. Ja robię zawsze "na oko". Konsystencja ciasta musi być zwarta, jak np. na pierogi :-)

















Placki na prozie najlepiej smakują ciepłe, posmarowane masłem albo dżemem ;-) Są niskokaloryczne.


13 komentarzy:

  1. mmmm wygladają pysznie!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale swietne, musze sprobowac !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam pytanie, ile kefiru na te 2szkl mąki ? ;)

      Usuń
    2. Cały kubek czyli standardowo ok 380-400 g, jeśli okaże się za dużo trzeba dosypywać mąki, żeby powstało zwarte ciasto :)

      Usuń
    3. Pauli na początku sposobu wykonania pisze, ze kubek kefiru wlać ...itd ....wiec chyba kubek:) ale poczekajmy na odpowiedź autorki bo sama jestem ciekawa:) chętnie zrobie te cuda:)pozdrawiam Jola Szyndlarewicz

      Usuń
    4. Dopisałam już do bloga konieczne wyjaśnienie, bo faktycznie mało uściśliłam te sprawe, mam nadzieje, że się udadzą! :-)

      Usuń
  3. Wyglądają na zdjęciu bardziej jak bułeczki niż placki, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze piekłam na blaszce /na gazie/,ale nigdy w piekarniku.Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo, super, nigdy się z takimi plackami nie spotkałam ;D
    Zrobię, tylko że na mące pełnoziarnistej.
    WYglądają megapysznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam, z mąki pełnoziarnistej pszennej i z jogurtem naturalnym (+ łyżka octu jabłkowego), bo nie miałam kefiru.
      Wyszły świetne, przepyszne, robi się superszybko!
      No strasznie Ci dziękuję za ten przepis!! :*
      <3

      Usuń
    2. To bardzo się cieszę, sprytny pomysł :)

      Usuń
    3. Umieściłam na swoim blogu moją modyfikację tych placków :D

      Usuń
  6. W mojej rodzinie przepis od 3 pokoleń....smak dzieciństwa i teraz ja go robię he :)

    OdpowiedzUsuń