Składniki na ok. 20 gołąbków:
1 duża główka kapusty
2 piersi z kurczaka
3 woreczki ryżu
duża cebula
marchewka
2 łyżki margaryny
oregano, majeranek,curry, tymianek, liść laurowy,ziele angielskie
przecier pomidorowy
Przygotowanie:
1. Kapustę zaparzamy wyjmując z garnka stopniowo po jednym liściu.
2. Ryż gotujemy. Kurczaka wkładamy do gorącej wody z liściem laurowym i zielem angielskim, solimy i gotujemy aż będzie miękki. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie zarumieniona, dodajemy startą na tarce marchewkę i rozdrobnionego kurczaka. Przyprawiamy, tymiankiem, oregano, majerankiem i pół łyżeczki curry. Solimy, pieprzymy. Łączymy z ryżem i mieszamy na jednolitą masę. Zawijamy w liście kapusty i układamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Do całej szklanki ciepłej wody dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego i zalewamy nim gołąbki. Pieczemy ok godziny w temp 150 stopni.
Sos pomidorowy:
2 łyżki margaryny
mały przecier pomidorowy
200 g śmietany 12 %
oregano, bazylia
1. Do roztopionej margaryny dodajemy przecier i podsmażamy. Dodajemy śmietanę i chwilkę gotujemy. Przyprawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz