wtorek, 22 maja 2012

Drobiowe gołąbki z młodej kapusty



Składniki na ok. 20 gołąbków:

1 duża główka kapusty

2 piersi z kurczaka

3 woreczki ryżu 

duża cebula

marchewka

2 łyżki margaryny

oregano, majeranek,curry, tymianek, liść laurowy,ziele angielskie

przecier pomidorowy

Przygotowanie:

1. Kapustę zaparzamy wyjmując z garnka stopniowo po jednym liściu. 
2. Ryż gotujemy. Kurczaka wkładamy do gorącej wody z liściem laurowym i zielem angielskim, solimy i gotujemy aż będzie miękki. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie zarumieniona, dodajemy startą na tarce marchewkę i rozdrobnionego kurczaka. Przyprawiamy, tymiankiem, oregano, majerankiem i pół łyżeczki curry. Solimy, pieprzymy. Łączymy z ryżem i mieszamy na jednolitą masę. Zawijamy w liście kapusty i układamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Do całej szklanki ciepłej wody dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego i zalewamy nim gołąbki. Pieczemy ok godziny w temp 150 stopni. 


Sos pomidorowy:

2 łyżki margaryny

   mały przecier pomidorowy

200 g śmietany 12 %

oregano, bazylia
1. Do roztopionej margaryny dodajemy przecier i podsmażamy. Dodajemy śmietanę i chwilkę gotujemy. Przyprawiamy.     


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz