niedziela, 6 maja 2012

Zapiekanka z indykiem, makaronem i sosem beszamelowym

Zapiekanki to super szybkie danie obiadowe. W zależności od jej rodzaju, przygotowanie trwa ok. 1 godziny. Tak jest też i z tą, przygotowaną przeze mnie. Zapraszam  :-)




Składniki : 

nieduża pierś z indyka ( może być też z kurczaka) 

makaron muszelki

opakowanie brokułów 

rozmaryn

cząber

ostra papryka

sól, pieprz

olej do smażenia

Sos beszamelowy 

5 łyżek masła

2,5 łyżki zwykłej mąki

1/3 l mleka

sól

gałka muszkatołowa

1. Indyka kroimy w kostkę i wysypujemy na rozgrzany olej. Dodajemy rozmaryn, cząber, ostrą, paprykę, pieprz, solimy. Smażymy aż mięso będzie miękkie.



2. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, uważając żeby się nie spaliło. Do masła wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Potem powoli mleko, nie wszystko razem, a stopniowo ciągle mieszając. Solimy, dodajemy gałkę. 

3. Na spód żaroodpornego naczynia wlewamy trochę oleju i kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Na makaron indyka i polewamy połową sosu. Następnie znowu makaron i na wierch sos. Dookoła układamy brokuły. Zapiekamy w piekarniku ok 30 min w temp 150 stopni. 

























  
SMACZNEGO !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz