Składniki :
nieduża pierś z indyka ( może być też z kurczaka)
makaron muszelki
opakowanie brokułów
rozmaryn
cząber
ostra papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos beszamelowy
5 łyżek masła
2,5 łyżki zwykłej mąki
1/3 l mleka
sól
gałka muszkatołowa
1. Indyka kroimy w kostkę i wysypujemy na rozgrzany olej. Dodajemy rozmaryn, cząber, ostrą, paprykę, pieprz, solimy. Smażymy aż mięso będzie miękkie.
2. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, uważając żeby się nie spaliło. Do masła wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Potem powoli mleko, nie wszystko razem, a stopniowo ciągle mieszając. Solimy, dodajemy gałkę.
3. Na spód żaroodpornego naczynia wlewamy trochę oleju i kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Na makaron indyka i polewamy połową sosu. Następnie znowu makaron i na wierch sos. Dookoła układamy brokuły. Zapiekamy w piekarniku ok 30 min w temp 150 stopni.
SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz