Składniki bulionu warzywnego:
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Następnie:
3 duże cebule
pół małej puszki przecieru pomidorowego
pieprz cayenne
ostra papryka
2 łyżki masła
sól
Przygotowanie:
1. Z podanych powyżej składników gotujemy bulion warzywny. Doprawiamy go solą i pieprzem. Kiedy będzie gotowy ( warzywa będą miękkie i nabierze smaku) wyjmujemy z garnka warzywa.
2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, i wsypujemy cebule aby się poddusiła. Mieszając, podlewamy od czasu do czasu wodą. Zdejmujemy z ognia kiedy będzie na wpół miękka i dodajemy do bulionu.
3. Do cebuli z bulionem dodajemy 1 łyżeczkę ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu cayenne i przecier pomidorowy. Potem jeszcze łyżkę masła. Gotujemy aż cebula całkowicie zmięknie.
SMACZNEGO !
smakowicie wygląda! aż ma się ochotę taką ugotować!:)
OdpowiedzUsuńzupa cebulowa jest fantastyczna ! :)
OdpowiedzUsuńChodzi mi po głowie zupka cebulowa od jakiegoś czasu :)
OdpowiedzUsuńtaka zupa chodzi za mną od kilku miesięcy i ciągle coś wypada:) koniecznie wpiszę do menu na przyszły tydzień:)
OdpowiedzUsuń