Składniki:
1 średnia cukinia
500 g przecieru pomidorowego
200 g ketchupu łagodnego
pół płaskiej łyżeczki chilli
dwie łyżeczki słodkiej papryki
średnia cebula
olej do smażenia
sól
makaron penne
Przygotowanie:
1. Cukinie obieramy ze skóry, wydrążamy ziarnisty środek, kroimy w kostkę, solimy i odkładamy na ok 2h żeby zmiękła i puściła soki.
2. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, paprykę i chilli. Solimy. Po chwili dodajemy cukinie i chwile gotujemy aż całkiem zmięknie.
3, Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Pod koniec lata, kiedy świeżej cukinii mamy pod dostatkiem, tak przygotowany sos, możemy zapasteryzować w słoikach i cieszyć się nim całą zimę.:-)
pyszny sos! :-)
OdpowiedzUsuń