środa, 16 maja 2012

Ognista cukinia i penne






Składniki:

1 średnia cukinia

500 g przecieru pomidorowego

200 g ketchupu łagodnego

pół płaskiej łyżeczki chilli

dwie łyżeczki słodkiej papryki

średnia cebula

olej do smażenia 

sól

makaron penne

Przygotowanie:

1. Cukinie obieramy ze skóry, wydrążamy ziarnisty środek, kroimy w kostkę, solimy i odkładamy na ok 2h żeby zmiękła i puściła soki. 
2. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, paprykę i chilli. Solimy. Po chwili dodajemy cukinie i chwile gotujemy aż całkiem zmięknie. 
3, Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.











Pod koniec lata, kiedy świeżej cukinii mamy pod dostatkiem, tak przygotowany sos, możemy zapasteryzować w słoikach i cieszyć się nim całą zimę.:-) 

1 komentarz: