Grillować można piersi z kurczaka, udka i wiele innych. Do tego przepisu użyłam bioderek zawierających dużo dobrego i chudego mięsa. Ważne, żeby grillowane mięso łączyć z dużą ilością świeżych warzyw.
Majonez czy ketchup ( zawierający bardzo często dużo sodu i polepszaczy smaku ) warto zastąpić własnoręcznie zrobionymi dipami na bazie jogurtu i dowolnie dobranych składników np. pomidorów z puszki czy czosnku.
Na około 4 godziny przez grillowaniem mięso należy zamarynować pod przykryciem i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Składniki marynaty:
tymianek
czosnek ( przeciśnięty przez praskę )
ostra papryka
curry
starty świeży imbir
sól
pieprz
Składniki sałaty:
4 ogórki
duży pomidor
zielona sałata
3 ugotowane na twardo jajka
ser feta
szczypior
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie, sól, pieprz
Pokrojoną sałatę zalewamy wyłącznie oliwą, ziołami i przyprawami. Ostawiamy do lodówki na ok 30 min, aby składniki dokładnie się połączyły.
Majówka w pełni, czas na grilla musi się znaleźć :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz