sobota, 28 kwietnia 2012

Mini naleśniki z jabłkami i otrębami

Naleśniki, naleśniki, z serem, dżemem albo z polewą. Danie znane i lubiane. Nie znaczy to jednak, że nie można go trochę zmienić ;-)







Składniki:

1,5 szklanki mąki zwykłej

1 szklanka mleka

2 łyżki otrąb pszennych lub owsianych

cukier waniliowy

olej do smażenia  

smażone jabłka ( można je zdobyć w sklepie albo zrobić samemu )

rodzynki ( opcjonalnie)

1. Do naczynia przesypujemy mąkę, otręby i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie, powoli mieszając dolewamy mleko. Konsystencja ciasta musi być dość gęsta, tak aby po uformowaniu niewielkich placków na patelni, nie rozlewały się. 


   
2. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Zaletą tych małych placuszków, jest to, że nie ma problemu z ich przewracaniem bo są po prostu małe i robi się to prosto ;-)



3. Następnie na przemiennie układamy naleśniki i smażone jabłka ( może być to zupełnie inny dżem lub marmolada)






Kilka słów na temat otrąb: warto je dodawać do wszystkiego do czego tylko można, do jogurtów, deserów czy innych dań. Działają zbawiennie na nasz organizm. Zawierają dużo błonnika, dzięki któremu  na dłużej odczuwamy uczucie sytości w żołądku. Doskonale wpływają na metabolizm i przemianę materii. 

1 komentarz: