Składniki:
1,5 szklanki mąki zwykłej
1 szklanka mleka
2 łyżki otrąb pszennych lub owsianych
cukier waniliowy
olej do smażenia
smażone jabłka ( można je zdobyć w sklepie albo zrobić samemu )
rodzynki ( opcjonalnie)
1. Do naczynia przesypujemy mąkę, otręby i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie, powoli mieszając dolewamy mleko. Konsystencja ciasta musi być dość gęsta, tak aby po uformowaniu niewielkich placków na patelni, nie rozlewały się.
2. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Zaletą tych małych placuszków, jest to, że nie ma problemu z ich przewracaniem bo są po prostu małe i robi się to prosto ;-)
3. Następnie na przemiennie układamy naleśniki i smażone jabłka ( może być to zupełnie inny dżem lub marmolada)
Kilka słów na temat otrąb: warto je dodawać do wszystkiego do czego tylko można, do jogurtów, deserów czy innych dań. Działają zbawiennie na nasz organizm. Zawierają dużo błonnika, dzięki któremu na dłużej odczuwamy uczucie sytości w żołądku. Doskonale wpływają na metabolizm i przemianę materii.
nejlepsze śniadanie świata!!!:) uwielbiam naleśniki:)
OdpowiedzUsuń