Pomysł na szybki obiad? Proszę bardzo!
Makaron Penne w sosie z całych pomidorów.
1 puszka całych pomidorów ( w sklepach można dostać też pokrojone, w kartonach z różnymi dodatkami, ale bardziej polecam te z puszki )
Pół dużej cebuli
3 ząbki czosnku
suszona bazylia, oregano, ostra papryka, pieprz sól
olej
makaron penne ( może być też inny np. farfalle)
1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Najlepiej kiedy jest al dente, wtedy jest mniej kaloryczny niż ten miękki. Kupując makaron warto też zwrócić uwagę z jakiej mąki jest zrobiony. Może być zwykły pszenny, pełnoziarnisty ( dla mnie średni w smaku) albo z 100 % pszenicy durum. Ten ostatni używany jest w dużej mierze przez włochów. Jest bardzo cennym produktem żywnościowym.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy pokrojoną w kostkę cebule, czosnek i po chwili pomidory. Smażymy do momentu aż cała woda z pomidorów wyparuje i powstanie nam zwarta konsystencja. Przyprawiamy bazylią, oregano, ostrą papryką, solimy i dodajemy pieprz. W okresie letnim można użyć świeżych pomidorów, ale jak na razie te z puszki są znacznie bardziej wartościowe.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPenne, pomidory- to zdecydowanie coś dla mnie!
OdpowiedzUsuń