Składniki:
1.5 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz
Dip:
1 duży jogurt naturalny
łyżeczka łagodnej musztardy
łyżka majonezu
tymianek, pieprz cytrynowy, sól
Sałata:
1 zielona sałata
1 duży ogórek
1 cytryna
1 łyżka musztardy
tymianek, sól, kilka kropek oliwy
1. Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w tradycyjny sposób z odrobiną soli ( zawsze solimy na koniec gotowania). Kiedy się ugotują należy je zmiażdżyć i odstawić do wystygnięcia ( dobrze jest przygotować je poprzedniego wieczora, zyskujemy wtedy czas w przygotowaniu obiadu).
2. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz. Następnie wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę ( najlepiej ręką ).
3. Później z otrzymanej masy formujemy nieduże kotlety i posypujemy bułką tartą.
4. Na rozgrzany olej wkładamy kotlety i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
5. Następnie robimy dip. Jogurt naturalny mieszkamy z musztardą, majonezem i przyprawami. Zieloną sałatę drzemy ( nigdy nie kroimy). Ogórek kroimy w plastry i polewamy sosem z wyciśniętej cytryny, musztardy, przypraw i kilku kropel oliwy. Wszystko przekładamy na talerz i gotowe!! :-)
Kotleciki są pyszne, a z dipem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńA co myślicie o takim przepisie?
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyodlot.pl/recipes/kluski-slaskie-w-sosie-pieczarkowym/