wtorek, 24 kwietnia 2012

Ziemniaczane kotlety z jogurtowym dipem i zieloną sałatą

Ziemniak króluje na polskich stołach. W mundurkach, czy bez jest bardzo często podstawą naszych obiadów. Dla tych którym znudził się w tradycyjnej formie albo zostało trochę ziemniaków z wczorajszego obiadu? proponuje ziemniaczane kotlety :-)  Mogą być osobnym daniem albo dodatkiem do mięsa. Inwencja dozwolona :-)





                                                            
Składniki:

1.5 kg ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

sól, pieprz

Dip:

1 duży jogurt naturalny

łyżeczka łagodnej musztardy

łyżka majonezu

tymianek, pieprz cytrynowy, sól

Sałata:

1 zielona sałata

1 duży ogórek

1 cytryna

1 łyżka musztardy

tymianek, sól, kilka kropek oliwy


1. Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w tradycyjny sposób z odrobiną soli ( zawsze solimy na koniec gotowania). Kiedy się ugotują należy je zmiażdżyć i odstawić do wystygnięcia ( dobrze jest przygotować je poprzedniego wieczora, zyskujemy wtedy czas w przygotowaniu obiadu).
2. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz. Następnie wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę ( najlepiej ręką ).



3. Później z otrzymanej masy formujemy nieduże kotlety i posypujemy bułką tartą.



4. Na rozgrzany olej wkładamy kotlety i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.





5. Następnie robimy dip. Jogurt naturalny mieszkamy z musztardą, majonezem i przyprawami. Zieloną sałatę drzemy ( nigdy nie kroimy). Ogórek kroimy w plastry i polewamy sosem z wyciśniętej cytryny, musztardy, przypraw i kilku kropel oliwy. Wszystko przekładamy na talerz i gotowe!! :-)


   

2 komentarze:

  1. Kotleciki są pyszne, a z dipem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co myślicie o takim przepisie?
    http://kulinarnyodlot.pl/recipes/kluski-slaskie-w-sosie-pieczarkowym/

    OdpowiedzUsuń