Składniki :
- opakowanie makaronu gnocchi ( muszelki )
- puszka pomidorów ( całych lub pokrojonych )
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- szczypta chilli w proszku
- 1 łyżczeka słodkiej papryka w proszku
- świeży tymianek
- bazylia i oregano w proszku
- 1 bądź dwie kule mozzarelli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 0,5 łyżki cukru kryształu
Gotujemy makaron al dente. Cebule i czosnek kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzane masło. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do reszty składników na patelni. Następnie wsypujemy odrobinę chilli i łyżeczkę słodkiej papryki. Smażymy podlewając odrobiną wody. Dodajemy pomidory. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Teraz trochę cukru i ocet balsamiczny. Gotujemy jeszcze przez 15 minut.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron i sos. Na wierch kruszymy mozzarelle. Posypujemy bazylią. Zapiekamy 15 minut.
Po podaniu na talerz skrapiamy octem balsamicznym.
Ojej ale mam ochotę na zapiekankę :D
OdpowiedzUsuń