wtorek, 26 lutego 2013

Knedle z truskawkami

Knedle jak dla mnie to zdecydowanie smak lata. Najlepiej smakują ze śliwkami lub właśnie truskawkami. W zimie, kiedy nie mamy pod ręką świeżych owoców, używamy tych zebranych i zamrożonych w lecie. Mamy też do wyboru np. truskawki z supermarketu o smaku łudząco przypominającym po prostu ziemniaki, tak wiec nie polecam.

A propos mrożenia. Fajną rzeczą jest też robienie zapasów z natki pietruszki, koperku czy świeżego lubczyku. Do rozgrzewających zup w zimie to świetna sprawa!







 Składniki:

1 kg ziemniaków
40 dag mąki pszennej
2 jaja
sól
2 łyżki mąki ziemniaczanej
trochę cukru
mrożone truskawki

Ziemniaki gotujemy, a następnie studzimy. Na stolnice przesiewamy mąkę do której dodajemy zimne i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Następnie wybijamy jaja dodajmy mąkę ziemniaczaną,solimy i zagniatamy ciasto. Później dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy placki o grubości ok. 0,5 cm. Szklanką wykrawamy okręgi do których wkładamy truskawkę i trochę cukru. Formujemy kule lub inne dowolny kształt. Wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy przez 1-1,5 minuty od momentu wypłynięcia knedli na wierch.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz