Typowo zimowa i rozgrzewająca zupa na koniec ( miejmy nadzieje ) zimy.
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
4 duże marchewki
2 łyżki masła
olej rzepakowy
curry, imbir, gałka muszkatołowa
pieprz,sól
Na początek bulion warzywny --> Do 2 l wody wrzucamy 2 pietruszki, marchewkę cebule, liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Solimy i gotujemy przez ok. 30 min.
4 duże marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiamy masło i trochę oleju.Dorzucamy marchew. Smażymy do miękkości i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy curry, gałkę i imbir ( po ok. 1 łyżeczce). Smażymy jeszcze przez 5 minut.
Później całość łączymy z bulionem i gotujemy przez kolejne 15 minut. Blendujemy.
Podajemy z pieczywem czosnkowym. Można również dołożyć odrobinę śmietany.
Mmm, pyszności :) Uwielbiam kremy marchewkowe we wszystkich możliwych kombinacjach chyba :)
OdpowiedzUsuń