niedziela, 24 lutego 2013

Ponadczasowe Bolognese

Każdy ma inny sposób przyrządzania spaghetti z sosem bolognese. Tradycyjny przepis zakłada gotowanie sosu pomidorowego przez średnio 3-4 godziny. W naszych warunkach, gdzie czasu coraz mniej i szybkie przepisy są coraz bardziej popularne, wygląda to troszeczkę inaczej. Czy tak samo pysznie jak we Włoszech? Kwestia gustu.



Składniki : 

Opakowanie makaronu spaghetti
30 dag mięsa mielonego ( może być karkówka)
500 ml gęstego soku pomidorowego
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
bazylia, tymianek,oregano,słodka papryka ( wszystko w proszku)
 szklanka bulionu




Cebule i czosnek siekamy. Podsmażamy na oleju.
Dodajemy mięso mielone. Solimy, pieprzymy. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach i kiedy mięso będzie już miękkie  dodajemy do całości. Zalewamy bulionem i czekamy aż odparuje. Wtedy wlewamy sok pomidorowy i przyprawiamy ziołami i papryką. Wszystko gotujemy przez ok. 30 minut na wolnym ogniu.



Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej al dente.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz