niedziela, 17 lutego 2013

Rolowany kurczak z sosem śmietanowym





Składniki dla 4 osób :


  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka                                                                              
  • musztarda francuska
  • suszone pomidory
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • kula mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • ząbek czosnku
  • pieprz ziołowy
  • tymianek


Składniki sosu:
  • 250 ml śmietany 24 %
  • czerwona cebula
  • 1/3 kieliszka białego wina 
  • gałka muszkatołowa
  • suszony tymianek 
  • łyżka masła




Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kawałków tłuszczu i rozbijamy do grubości ok. 0,5 cm. Solimy, smarujemy łyżeczką musztardy. Na wierch kładziemy plaster szynki. Na początku płatu mięsa  układamy pokrojone w paski pomidory i paski mozzarelli. Posypujemy pieprzem. Następnie delikatnie zwijamy uzyskując kształt rolady. Spinamy wykałaczkami, tak aby kształt pozostał na miejscu. Później obsmażamy z dwóch stron na patelni przez ok. 3 min. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, posypujemy tymiankiem i pieprzem ziołowym. Ząbek czosnku kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 220 stopni, pod przykryciem przez pierwsze 15 minut.

Sos:

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Później dodajemy śmietanę. Podgrzewamy tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Dolewamy wino. Przyprawiamy ziołami, solimy, pieprzymy. Na koniec zagęszczamy, najlepiej dwiema łyżkami mąki. 




     





  

1 komentarz: