Składniki dla 4 osób :
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- musztarda francuska
- suszone pomidory
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- kula mozzarelli
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- ząbek czosnku
- pieprz ziołowy
- tymianek
Składniki sosu:
- 250 ml śmietany 24 %
- czerwona cebula
- 1/3 kieliszka białego wina
- gałka muszkatołowa
- suszony tymianek
- łyżka masła
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kawałków tłuszczu i rozbijamy do grubości ok. 0,5 cm. Solimy, smarujemy łyżeczką musztardy. Na wierch kładziemy plaster szynki. Na początku płatu mięsa układamy pokrojone w paski pomidory i paski mozzarelli. Posypujemy pieprzem. Następnie delikatnie zwijamy uzyskując kształt rolady. Spinamy wykałaczkami, tak aby kształt pozostał na miejscu. Później obsmażamy z dwóch stron na patelni przez ok. 3 min. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, posypujemy tymiankiem i pieprzem ziołowym. Ząbek czosnku kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 220 stopni, pod przykryciem przez pierwsze 15 minut.
Sos:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Później dodajemy śmietanę. Podgrzewamy tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Dolewamy wino. Przyprawiamy ziołami, solimy, pieprzymy. Na koniec zagęszczamy, najlepiej dwiema łyżkami mąki.
pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuń