Tarty na cieście francuskim to sposób na szybki obiad. Udogodnieniem jest, że można je kupić gotowe w sklepie i po prostu zapiec z ulubionymi składnikami. Nawet tymi, które właśnie nawiną się nam pod rękę.
Składniki :
1 gotowe ciasto francuskie
świeże brokuły
serek camembert
1 średnia cebula
pierś z kurczaka albo dowolna drobiowa wędlina
żółta papryka do dekoracji
Tarte podawać można z sosem czosnkowym. Mój zawiera :
4 łyżki chudej śmietany, 2 łyżki mleka, ząbek czosnku, skórka z 1/3 cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz
Ciasto rozkładamy z formie do pieczenia i podpiekamy w temp. 200 stopni przez 15 minut. Następnie wyjmujemy i układamy składniki : pióra cebuli, mięso, brokuły, serek, polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka uprzednio podsmażamy na oliwie.
Na stole gości dzisiaj również kompot z domowych jabłek i mięty :-)
Jestem wielką fanką brokuł, więc muszę kiedyś wypróbować Twój przepis ;))
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam brokuły, w każdej postaci i o każdej porze roku ;) Zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuńA ja poproszę o kawałek na kolację :-)
OdpowiedzUsuń