sobota, 18 sierpnia 2012

Cukinia i ziemniaki z dipem musztardowym



Danie to bardzo przypomina placki ziemniaczane, ale troszkę po tuningu ;-) Pierwszą różnicą jest to, że zamiast smażyć na patelni pieczemy je w piekarniku, tak wiec są pozbawione zbędnego tłuszczu. Po drugie są z dodatkiem tartej cukinii i dużej ilości ziół, które wpływają zbawiennie na trawienie. Dip jest na bazie jogurtu, także i z tej strony jest zdrowiej. 

Tak wiec do przygotowania ok. 20 placków potrzebujemy:

1 kg ziemniaków
1 małej cukinii
0,5 cebuli
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz ziołowy
tymianek
sól, pieprz

W pierwszej kolejności trzemy cukinie i ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Odsączamy z wody. Dodajemy jajko i mąkę. Przyprawiamy. Na blasze wykładamy papier do pieczenia i lekko smarujemy oliwą. Układamy nie grube placuszki. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut.  

Dip musztardowy:

mały jogurt naturalny
2 łyżki musztardy sarepskiej
mała gałązka lubczyku ( lub suszony)
1 łyżeczka ketchupu
trochę soli, cukru i pieprzu.

1 komentarz:

  1. Fajny pomysł :) W zasadzie nie wpadłam na to, że można upiec placki. Nie wiem czemu, teraz wydaje mi się to takie oczywiste :)

    OdpowiedzUsuń