Dla leniwych dlatego, że w odróżnieniu od prezentowanego już przeze mnie tradycyjnego ciasta drożdżowego, to nie wymaga żadnego wyrabiania. Po prostu wsypujemy składniki do miski i czekamy 3 godziny. Później wszystko miksujemy i wkładamy do początkowo zimnego piekarnika na 45 minut. Temperatura pieczenia to ok. 150 stopni. W zależności od stopnia intensywności piekarnika. Mój jest dość mocny.
Składniki:
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
5 całych jaj
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
5 szklanek mąki tortowej
Wsypywanie zaczynam od ostatniego składnika czyli mąki, potem olej itd. Na koniec układamy połówki śliwek ( lub innych owoców np. brzoskwiń) posypujemy kruszonką.
SMACZNEGO!
Fajne ciacho i jaką ma kruszonkę, też ostatnio piekłam ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuń