czwartek, 14 marca 2013

Naleśniki na słono z żółtym serem pleśniowym


Składniki na 10 naleśników : 

30 dag mąki
60 ml mleka 
1 jajko
gałka muszkatołowa
bazylia w proszku


Nadzienie:

4 łodygi selera naciowego
25 dag pieczarek
łyżka masła do smażenia
odrobina oleju
suszony tymianek
połowa kostki sera pleśniowego Lazur z żółtą pleśnią
kilka kropel białego wina

Sos :

mała śmietanka 
druga połowa sera
kurkuma
gałka muszkatołowa


Mąke łączymy z mlekiem i pozostałymi składnikami i smażymy naleśniki. Seler kroimy w paski, tak samo pieczarki i podsmażamy na maśle i oleju do miękkości. Miedzy czasie podlewamy odrobiną wody i białego wina. Przyprawiamy. Ser pleśniowy kruszymy i dodajemy do reszty. Smażymy aż ser się całkiem roztopi.

Nadziewamy naleśniki i zawijamy w dowolny sposób. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 15 minut w temp. 200 stopni.

Sos:

Śmietankę podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy ser i intensywnie mieszamy do rozpuszczenia. Przyprawiamy i gotujemy przez 5 minut cały czas mieszając.


1 komentarz: