Składniki na 10 naleśników :
30 dag mąki
60 ml mleka
1 jajko
gałka muszkatołowa
bazylia w proszku
Nadzienie:
4 łodygi selera naciowego
25 dag pieczarek
łyżka masła do smażenia
odrobina oleju
suszony tymianek
połowa kostki sera pleśniowego Lazur z żółtą pleśnią
kilka kropel białego wina
Sos :
mała śmietanka
druga połowa sera
kurkuma
gałka muszkatołowa
Nadziewamy naleśniki i zawijamy w dowolny sposób. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 15 minut w temp. 200 stopni.
Sos:
Śmietankę podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy ser i intensywnie mieszamy do rozpuszczenia. Przyprawiamy i gotujemy przez 5 minut cały czas mieszając.
Uwieelbiem naleśniki;)
OdpowiedzUsuń